24 november 2023
Dick van Sprundel

Fiscale aspecten bij fusies en overnames

Bekijk hier de edutainment video van het SDU in samenwerking met Dick van Sprundel voor 5 waardevolle tips op het gebied van fiscale aspecten bij fusies en overnames.

Als je een onderneming van een derde gaat kopen, is een due diligence essentieel. Hier zijn 5 cruciale tips voor fiscale begeleiding bij het kopen van een onderneming:

Tip 1: Tijdige Betrokkenheid
Zorg dat je vanaf het allereerste moment betrokken bent. Fiscale structurering is vanaf het begin cruciaal. Door vroeg in het proces aanwezig te zijn, kun je potentiële valkuilen identificeren en je meerwaarde tonen.

Tip 2: Structuur en Planning
Organisatie is de sleutel tot succes. Creëer een gedetailleerde checklist met actiepunten. Houd rekening met wettelijke wachttijden, zoals die voor afsplitsingen, en zorg ervoor dat alle benodigde aanvragen op tijd worden gedaan. Werk samen met gespecialiseerde overnameadvocaten en zorg ervoor dat je alle belastingaspecten, subsidies en leges in overweging neemt.

Tip 3: Effectieve Onderhandelingen
Onderhandelingen moeten constructief zijn. Kies voor een evenwichtig contract dat beide partijen ten goede komt. Een positieve onderhandelingssfeer kan het verschil maken tussen een succesvolle en een mislukte deal.

Tip 4: Na de Overname
De afronding van de overname is slechts het begin. Er zijn vaak nog post-deal herstructureringen nodig. Denk aan het verbreken van fiscale eenheden of het integreren van bedrijfssystemen. Deze stappen zijn cruciaal om toekomstige risico’s te minimaliseren.

Tip 5: Teamwork
Twee weten meer dan één. Betrek een collega voor een tweede blik op zaken. Een frisse kijk kan mogelijke problemen aan het licht brengen die je eerder over het hoofd hebt gezien. Overweeg ook het inschakelen van externe adviseurs voor gespecialiseerd advies.

Ter afsluiting: deze tips zijn slechts het topje van de ijsberg. Wil je meer fiscale inbreng in het geval van een fusie of overname, bekijk dan het filmpje van onze kantoorgenoot Dick van Sprundel of neem met een van de anderen van HVS TAX contact op.

Dick van Sprundel

Partner, advocaat & belastingadviseur
Of ga naar: